torstai 31. joulukuuta 2015

Vuoden 2015 parhaat elokuvat

Vuonna 2015 Suomessa teatteriensi-iltansa saaneista elokuvista parhaimmat olivat:

Jean-Marc Vallée: The Wild / Wild - villi vaellus
Kanadalainen ohjaajataituri Jean-Marc Vallée onnistui jälleen soittamaan sieluni säveliä. Vangitsevasti etenevä The Wild on koskettava ja voimannuttava kasvutarina haasteiden voittamisesta.

Kornél Mundruczo: Fehér isten / White God
Disneymäisen empaattisena koko perheen draamana alkava elokuva muuntuu loppua kohden painajaismaiseksi kostotarinaksi. Koirien kapina, "valkoisia jumalia", ihmisiä vastaan toteutuu kauhuelokuvamaisen väkivaltaisena purkauksena.

Petri Kotwica: Henkesi edestä
Komea melodraama oli vuoden intensiivisimpiä katselukokemuksia.

Pete Docter: Inside Out / Inside Out - mielen sopukoissa
Up - kohti korkeuksia -elokuvalla (2009) odotukset korkealle nostanut Pete Docter onnistui luomaan vuoden oivaltavimman elokuvaelämyksen, josta ei puuttunut kyyneleitä ja naurua. Animaatioelokuvan uusi mestariteos on ihailtavan monikerroksinen oodi (lapsen) mielikuvitukselle.

Aleksi Salmenperä: Häiriötekijä
Absurdia (suomalaista) elokuvakomiikkaa ei koskaan ole tarjolla tarpeeksi. Omaperäisillä tarinoilla aiemminkin säväyttäneen Aleksi Salmenperän uutukainen sysimusta komedia osui kontroversaaliin maaliinsa täydellisesti.

"Take Her to the Moon for Me"
Vuoden 2015 paras ensi-iltaelokuva ja animaation tuleva klassikko: Inside Out - mielen sopukoissa.

EDIT 2.4.2016:
Onnistuin vasta nyt näkemään Asif Kapadian Amy-dokumentaarin (2016) ja se taatusti lunastaisi paikkansa viime vuoden parhaiden elokuvien listalla. Vaikuttava ja hypnoottinen musiikkidokumentti tekee näytelmällisen elämäkertaelokuvan tekemisen Amy Winehousesta täysin tarpeettomaksi. Huikaiseva suoritus jo aiemminkin lahjakkaaksi todetulta elokuvantekijältä!

Bubblin' Under:
Brett Morgen: Cobain: Montage of Heck
Auktorisoidussa rokumentissa läpivalaistaan grunge-ikoni Kurt Cobainin elämän vaiheet kerronnallisesti innostavasti ja uskottavasti. Animaatiota, radiokuunnelmaa, konserttitaltiointia ja puhuvia päitä yhdistävä elokuva on dokumentaarista muusikkoelämäkertaa par excellence.

Vuoden eskapistisin elämys:
J.J. Abrams: Star Wars: The Force Awakens
Vuonna, jolloin valkokankaalla marssivat niin James Bond, Terminator, Jurassic Worldin viheliäiset dinosaurukset kuin Mad Maxkin, tarjosi eskapistisimman ja viihdyttävimmän parituntisen J.J. Abramsin alkuperäistrilogialle ihailtavan uskollinen ja täten nostalgisia väreitä tarjoava Star Wars -jatko-osa The Force Awakens.

Post Scriptum:
Tulin tänäkin vuonna osallistuneeksi suomalaisille elokuvabloggaajille tarkoitettuun vuoden paras elokuva -äänestykseen. Tuloksista lisää Olli Sulopuiston blogissa.

Ei kommentteja: