torstai 10. helmikuuta 2011

Festivaalimenestyjä: Viikko ennen vappua

Vuoden 2010 menestystarinoita suomalaisen lyhytelokuvan puolelta oli Hamy Ramezanin ohjaama ja Cilla Werningin tuottama Viikko ennen vappua, joka valmistui osana Suomalainen novellielokuva -hanketta syksyllä 2009. Suomen elokuvasäätiön ja Yleisradion käynnistämän hankkeen tarkoituksena oli kannustaa tuotantoyhtiöitä tuottamaan nuorten, lupaavien tekijöiden elokuvia. Hankkeesta valmistuneet elokuvat ovat olleet kautta linjan laadukkaita, mutta pituutensa tähden (noin 30 minuuttia) moni ei ole menestynyt kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla mainittavasti. Avaintekijä Ramezanin yhdessä Ilmari Ahon kanssa käsikirjoittamalle Viikko ennen vappua -elokuvan kansainväliselle festivaalimenestykselle oli pääsy Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalin kilpasarjaan ja tuomariston kunniamaininta helmikuussa 2010:

- Ensimmäinen festivaalimatkamme Clermont-Ferrandissa oli upea kokemus. Elokuva oli saanut jo Suomessa lämpimän vastaanoton, mutta vastaanotto Ranskassa yllätti. Festivaaleilla kävi yli 130 000 vierasta ja näytökset olivat loppuunmyytyjä. Elokuvien kautta ystävystyimme monen hienon ihmisen kanssa, kertovat ohjaaja Ramezan ja käsikirjoittaja Aho.

Viikko ennen vappua (2009)

Festivaalimatkat ovat vahvistaneet identiteettiämme tekijöinä

Clermont-Ferrandin lyhytelokuvajuhlilla tekijäkaksikko halusi saada mahdollisimman kattavan kuvan lyhytelokuvan kansainvälisestä tasosta ja kiersi katsomassa kaikki kansainvälisen kilpailun elokuvat. Eri maiden elokuvantekijöiden kanssa vietetyistä hetkistä syntyi ammatillisesti antoisa keskustelujen sarja. Tekijäkaksikko on ollut silmin nähden yllättynyt novellielokuvansa kansainvälisestä menestyksestä:

- Emme odottaneet festivaaleille pääsyä näin suuressa mittakaavassa. Pyrimme tekemään elokuvan, joka luottaa vahvaan tarinaan ja on konstailematon. On ollut ilo huomata, että ilmaisun rehellisyyttä on arvostettu maailmalla. Festivaaleilla näkemämme parhaat elokuvat ovat vakuuttaneet rehellisyydellään. Tekijöillä on vahva oma näkemys maailmasta ja tarve sanoa jotain, eikä heille elokuvan tekeminen ja esillepääsy ole itseisarvo, Ramezan ja Aho toteavat.

Kesäkuussa 2010 Viikko ennen vappua palkittiin Toronton Worldwide Short Film -festivaalilla arvostetulla Deluxe-palkinnolla parhaana lyhytelokuvana. Palkintoja on vuoden sisään tullut myös Espanjasta (Curtocircuito – International Short Film Festival ), Kreikasta ja toistamiseen Kanadasta (Calgary International Film Festival).

- Toronton festivaalilla painopiste oli tekijöiden verkostoitumisessa. Joka päivä oli useampia cocktail-tilaisuuksia ja seminaareja, joissa ihmiset tutustuivat toisiinsa. Pohjois-Amerikassa verkostoituminen on tehty todella helpoksi ja ihmiset myös markkinoivat itseään tehokkaasti. Elokuvat on usein tehty omalla rahalla ja tekijät käyttävät niitä käyntikortteina alalle pääsyyn. Heille festivaalimenestys on välttämättömyys uralla etenemiseen, tekijäkaksikko luonnehtii.

Viikko ennen vappua on kiinnostanut elokuvafestivaalien lisäksi myös kansainvälisiä myyntiyhtiöitä sekä televisiokanavia, mutta elokuvassa käytetty Goldfrap-yhtyeen musiikki on aiheuttanut ongelmia elokuvan laajalle kansainväliselle levitykselle:

- Tuotantoyhtiöllä (For Real Productions) on esitysoikeudet kotimaisiin esityksiin ja festivaaleille, mutta maailmanlaajuiset oikeudet pitäisi ostaa erikseen. Levittäjät eivät lähde mukaan, jos tekijänoikeudet eivät ole täysin selvät. Nyt olemme kuitenkin saaneet levittäjäksi New Europe Film Salesin, joka myy elokuvaa alue kerrallaan.

Tiivistä yhteistyötä tekevä tekijäkaksikko suhtautuu tulevaisuuteensa elokuvan parissa avoimella asenteella, ilman menestyspaineita. Tulevaisuuden näkymät täyttyvät tällä hetkellä uusien elokuvien suunnittelusta ja käsikirjoitusprosesseista:

- Kirjoitamme parhaillaan pitkää elokuvaa ja kahta lyhytelokuvaa. Alkuvuodesta lähdemme pitchaamaan yhtä lyhytelokuvahankettamme Clermont-Ferrandiin. Festivaaleilla kiertäminen on vahvistanut omaa identiteettiämme tekijöinä. Luotamme ja hyväksymme oman tapamme tehdä.

Otto Suuronen
Kirjoittaja on Suomen elokuvasäätiön lyhyt- ja dokumenttielokuvan kulttuuriviennin assistentti

Artikkeli on ilmestynyt alun perin SESinfossa helmikuussa 2011 (1/2011).

2 kommenttia:

Hennu kirjoitti...

Sie oot niin pro. :)

Otto Suuronen kirjoitti...

Heh, kiitos! :)