Kinopaniikki-podcastin toisella tuotantokaudella käsitellään elokuvantekijöitä, ohjaajien muotokuvien muodossa. Kuudes jakso käsittelee animaattori, elokuvaohjaaja ja sarjakuvapiirtäjä Tex Averyä, joka oli yksi amerikkalaisen animaation kultakauden kärkihahmoista. Kafkansa lukeneeksi Disneyksi osuvasti kuvattu Avery loi animaatioelokuvaan metakerronnan ja intertekstuaalisten viitteiden viidakon, jota hän maustoi luovimmalla kaudellaan ultranopealla, väsymättömällä ja monimielisellä komiikalla. Absurdin huumorin, nopeiden leikkausten ja erikoisten visuaalisten efektien keinoja hyödyntäen Avery vaikutti merkittävästi animaatioelokuvan kehitykseen.
Kinopaniikki-podcast on kuultavissa mm. Spotifyssa, Apple Podcastissa, Suplassa, Castboxissa, YouTubessa, YouTube Musicissa ja Leffamediassa.
Huutoja ja kuiskauksia elokuvasta ja populaarimusiikista jo vuodesta 2008.
perjantai 22. marraskuuta 2024
keskiviikko 20. marraskuuta 2024
Seksi vie ja nyrkki tuo! Eurooppalaiset elokuvat suomalaisilla valkokankailla: osa 1/5, Tanska
Vuonna 2023 suomalaiset kävivät keskimäärin 1,28 kertaa elokuvissa kalenterivuoden aikana. Vuosituhannen vaihteessa samainen luku hääri 1,3-1,5 käynnin välissä. Voidaankin todeta, että suomalaisten elokuvateatterissa käyntitottumuksessa ei ole tapahtunut huomattavaa muutosta koronapandemiasta tai suoratoistopalveluista huolimatta. Alkusyksystä ilmestyneen kuluttajatutkimuksen mukaan elokuvien kuluttaminen on keskittymässä muiden kulttuuriharrastusten tavoin korkeammin koulutetulle ja paremmin tienaavalle väestönosalle. Jos epäreiluksi vertailukohteeksi ottaa ajan ennen televisiota, 1940-luvun, on tapahtunut valtava laskusuhdanne. Suomalaiset kävivät elokuvissa 1940-luvulla keskimäärin 8 kertaa vuodessa.
Suomen elokuvasäätiön katsojatilastoja kokoavat verkkosivut ovat ehtymätön lähde mielenkiintoiselle tilastohistorialle. SES:n sivuilta näkee elokuvateatterilevityksessä katsojia keränneet elokuvat vuodesta 1972 lähtien.
Tarkastelin eurooppalaisten elokuvien menestystä suomalaisilla valkokankailla ja tein varsin lennokkaita johtopäätöksiä siitä minkälaisia elokuvia suomalaiset eritoten 1970-luvulla kävivät katsomassa. Nylon Beatia mukaillen "Seksi vie ja taksi tuo", sillä eurooppalaisen elokuvan menestysresepti nivoutui puoli vuosisataa sitten pitkälti seksihupailuihin ja pikkutuhmaan erotiikkaan. Toisena menestyksen reseptinä voisi nähdä väkivaltakomediat, tai ainakin sellaisina kuin ne Bud Spencer ja Terence Hill meille tarjoilivat. Senkka nenästä, pojat! Turpiin vaan ja onnea!
Tässä ensimmäisessä artikkelissa käyn läpi Suomessa menestyneitä tanskalaisia elokuvia.
Tässä ensimmäisessä artikkelissa käyn läpi Suomessa menestyneitä tanskalaisia elokuvia.
Tanska
Moderni tanskalainen elokuva tunnetaan eritoten entisten dogma-taitureiden Lars von Trierin ja Thomas Vinterbergin näkemyksellisistä draamaelokuvista, vaan onko se koko kuva?
Ei, ainakaan katsojatilastoissa mitattuna.
Suomalaiset jonottivat 1970-luvulla katsomaan John Hilbardin (anteeksi kenen?) "sängynlaitaelokuvia". Ohjaaja/käsikirjoittaja John Hilbard (1923-2001) oli oikealta nimeltään John Hilbert Larsen, joka aavisti eurooppalaisten audiovisuaalisen seksinnälän menestystuotteillaan kuten Hammaslääkäri sängynlaidalla (Tandlæge på sengekanten, 1972), Rehtori sängynlaidalla (Rektor på sengekanten, 1972) ja Pukki sängynlaidalla (Motorvej på sengekanten, 1972). Edellä mainittu elokuvakolmikko keräsi kaikkiaan päälle 390 000 katsojaa, suurimpana menestyksenä Hammaslääkäri sängynlaidalla 162 272 katsojalla.
Hammaslääkäri sängynlaidalla (Tandlæge på sengekanten, 1972) |
Channel Sex Oy:n julkaiseman suomalaisen videotallenteen takakannessa elokuvan kehutaan tarjoavan tanskalaista laatuseksiä hauskimmillaan. "Hammaslääkäri on maailmankuulua sängynlaitasarjaa, jota saamme jatkossa lisääkin nähtäväksemme. Ole Søltoft on tuttuun tyyliin pääpukkina ja tanskattaret esittelevät sulojaan antoiseen tyyliinsä. Hammaslääkärin suuresta suosiosta kertoo myös se, että elokuva julkaistaan -84 keväällä myös Suomessa uudestaan elokuvateatterilevityksessä ja menestys on ollut entisenlainen."
Hilbardin menestyselokuvat linkittyvät Palladium Filmsin tuottamiin pikkutuhmiin tanskalaiskomedioihin, joista ensimmäinen Pukki paratiisissa (Det tossede paradis, 1962) valmistui sittemmin Oscar-palkitun (Ranskalainen illallinen/Babettes gæstebud, 1987) Gabriel Axelin ohjaamana. Suuren kansainvälisen suosion saanut seksikomedia sai Ruotsissa kaksi miljoonaa katsojaa ja tienasi pelkästään Saksan liittotasavallasta 18 miljoonan Saksan markan lipputulot! Se oli hyvä saalis 700 000 Tanskan kruunua maksaneelle pehmopornoilulle.
Elokuva-alalla keskeisissä asemissa työskennelleen Jukka Mäkelän mukaan Suomen Filmiteollisuus osti Pukki paratiisissa -elokuvan levitettäväksi myös Suomessa, mutta kun studiomoguli T.J. Särkkä näki elokuvan, hän piti sitä mahdottoman törkeänä ja myi sen välittömästi Mäkelän suvun Kinostolle. Kinoston tytäryhtiö Filmipaja toi elokuvan Suomeen ensi-iltaan joulukuussa 1963 ja se pysyi Helsingin Maximin ohjelmistossa yli vuoden verran. 1980-luvun lopulla "kananmunia syövien miehien viriiliydestä" kertova Pukki paratiisissa sai uudelleen mediahuomiota, kun vastavalittu kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurinen mainitsi sen kysyttäessä mitä elokuvia hän on viimeksi nähnyt.
Elokuvasäätiön tilastoinnin ulkopuolelle jäävää, tosin siltikin liki 47 000 katsojaa saanut Masukka sängynlaidalla -elokuvaa (1970) mainostettiin suomalaisena videojulkaisuna svengaavalla tavalla: "Pukki-sarja jatkuu! Lisää alkuperäistä tanskanriemua Ole Søltoftin ja kumppaneiden seurassa!
Tuhottoman hauskaa seksiriemua, joka on naurattanut ihmisiä maailman jokaisessa kolkassa - eikä syyttä, sillä tämän hauskempaa seksihupailua on vaikea löytää."
Lars von Trierin elokuvista katsotuin on monikansallisena tuotantona valmistunut englanninkielinen Breaking the Waves (1996), joka keräsi päälle 62 000 katsojaa. Thomas Vinterbergin tuotannosta katsotuin on, päälle 25 000 katsojalla, ehkä yllättäen, Yhdet vielä (Druk, 2020), joka omissa mielikuvissa jäi koronapandemian jalkoihin keväällä 2021.
Breaking the Waves (1996) |
Kymmenen katsotuinta tanskalaiselokuvaa Suomessa (1972-):
1. Hammaslääkäri sängynlaidalla (Tandlæge på sengekanten, 1971) 162 272 katsojaa
2. Rehtori sängynlaidalla (Rektor på sengenkanten, 1972) 143 554 katsojaa
3. Pukki sängynlaidalla (Motorvej på sengekanten, 1972) 86 135 katsojaa
4. Yöt Ilsen kanssa (Et døgn med Ilse, 1971) 80 153 katsojaa
5. Ei rihmaakaan (Uden en trævl, 1968) 70 345 katsojaa
6. Hyvät tavat pylvässängyssä (Takt og tone i himmelsengen, 1972) 67 297 katsojaa
7. Breaking the Waves (1996) 62 441 katsojaa
8. Kaksoiskukkulan sankarit (I Tvillingernes tegn, 1975) 56 843 katsojaa
9. Viisikko ja vakoojat (De 5 og spionerne, 1969) 50 549 katsojaa
10. Romantiikkaa sängynlaidalla (Romantik på sengekanten, 1973) 49 239 katsojaa
Lähteet:
Katsojaluvut. https://www.ses.fi/katsojaluvut/. Linkki tarkistettu 20.11.2024
Rämö, Matti: "Laajakulma: Suomalaisen elokuvakulttuurin väriläiskä". https://ylioppilaslehti.fi/2005/01/laajakulma-suomalaisen-elokuvakulttuurin-varilaiska/. Linkki tarkistettu 4.9.2024
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)