keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Katsauksia musiikkivuoteen 2010

Vuodenvaihde on aina kuluneen vuoden kokoamisen aikaa ja tarkastelua. Lukuisat palkintogaalat ja lehtien "vuoden paras" -pollit vyöryvät kuluttajan tajuntaan pysäyttämättä. Muiden itseään kunnioittavien musiikkimedioiden tavoin myös Desibeli.net käänsi katseensa hiljattain päättyneeseen musiikkivuoteen. Tänä vuonna perinteisten listauksien sijasta toimituskaartin aktiivisimmat kirjoittivat yksittäiset artikkelit vuoden parhaista asioista/yhtyeistä/keikoista yms. Lopputulos Katsauksia musiikkivuoteen 2010 (lue artikkeli) sisältää huomiota niin Arcade Firen Suomen keikasta, Jenni Vartiaisesta, suomalaisen marginaalimusiikin tilasta, The Fallista kuin lehden toimittamisestakin.

Suosittelen koko artikkelin lukemista, mutta lyhytjännitteisille tässä oma poimintani:

Parasta vuodessa 2010: Rock-Suomi


Yksi vuoden 2010 kulttuuriteoista oli YLE Teemalla nähty kymmenosainen dokumenttisarja Rock-Suomi. Antti Leinon ohjaama ja Harri Hakasen sekä Pekka Laineen käsikirjoittama sarja viehätti katsojia kiireettömällä ja asiaan syvästi paneutuneella otteella kaikkien kymmenen jakson ajan. Peruskronologisen kerronnan sijaan Rock-Suomen viehätys pohjautui eri teemoja käsitteleviin kokonaisuuksiin, joissa myös kotimaisen rockin visuaalinen olemus esitettiin tuoreella tavalla. Laajan haastattelu- ja arkistokuvaston kautta Rock-Suomi tutki suomalaisen rockin alkukasvillisuutta kuin nykypäivän idoleitakin ja etsiytyi niin suomalaisen heavyn kuin hiphopinkin juurille.

Sarjan komeimmat jaksot, sopivasti itsenäisyyspäivän iltana nähty Sanojen takana ja suomalaista progen suuntaviivoja esimerkillisesti esitellyt Edistykselliset voisi liittää pakolliseksi oppimääräksi peruskoulun äidinkielen ja musiikinopetusta. Samaan aikaan, kun koko media-alan tulevaisuusnäkymät näyttävät synkeiltä Yleisradion epäselvän tilanteen takia, kykenee laatukriteerein mitattuna maamme ylivoimaisin televisiokanava tuottamaan suomalaisen populaarimusiikin historiaa kartoittavan sarjan, joka etsii vertaistaan. Toivoa sopii, että Rock-Suomi ei jää Teeman viimeiseksi voimanponnistukseksi.

Teksti: Otto Suuronen, kuva: YLE

Ei kommentteja: