tiistai 16. huhtikuuta 2024

30 vuotta sitten... eli vuoden 1994 parhaita elokuvia muistellen

Vuosi 1994 oli hieno elokuvavuosi*. Jopa niin hieno, että sitä voi tänä vuonna muistella kaihoisalla näkökulmalla ja palata kolmenkymmenen (!) vuoden takaisiin tuntemuksiin. Itse olin tuolloin 10-vuotias ja elokuvamieltymyksien suhteen vielä selkeän voittopuolisesti toiminnan ja komedian ystävä, mutta jotakin kuplivaa siinä lapsuuden ja varhaisnuoruuden keskiössä kuitenkin oli, että Forrest Gumpin (1994) ja Leijonakuninkaan (The Lion King, 1994) myötä alkoi hahmottaa elokuvilla olevan muutakin virkaa kuin ajanvietettä.

Teimme ystäväni Aucun kanssa hänen YouTube-kanavalleen kaksiosaisen ohjelmasarjan vuoden 1994 elokuvista ja ilmiöistä. Suosittelen jaksojen (osa 1 ja osa 2) läpikäymistä!

Kiistatta yksi vuoden 1994 ikonisimmista elokuvista, modernin amerikkalaisen elokuvan klassikko Pulp Fiction - Tarinoita väkivallasta. Cannesissa Kultaisen palmun voittanut elokuva sai vain yhden Oscarin, Quentin Tarantinon ja Roger Averyn parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta.

Tässä kuitenkin näin muistelujen hengessä itselleni vuoden 1994 muistettavimmat elokuvat (aakkosjärjestyksessä):

The Crow (Alex Proyas, Yhdysvallat)
Ed Wood (Tim Burton, Yhdysvallat)
Forrest Gump (Robert Zemeckis, Yhdysvallat)
Kerran sotureita / Once Were Warriors (Lee Tamahori, Uusi-Seelanti)
Ladybird, Ladybird (Ken Loach, Iso-Britannia)
Leijonakuningas / The Lion King (Roger Allers & Rob Minkoff, Yhdysvallat)
León (Luc Besson, Ranska/Yhdysvallat)
Pulp Fiction - Tarinoita väkivallasta / Pulp Fiction (Quentin Tarantino, Yhdysvallat)
Rita Hayworth - avain pakoon / The Shawshank Redemption (Frank Darabont, Yhdysvallat)
Taivaalliset olennot / Heavenly Creatures (Peter Jackson, Uusi-Seelanti/Saksa)

Pinnan alta:
Coenin veljesten Valtapeli / Valtapeli The Hudsucker Proxy (Joel & Ethan Coen, Yhdysvallat/Iso-Britannia/Saksa)
Shallow Grave - Murhaleikki / Shallow Grave (Danny Boyle, Iso-Britannia)
Pidä huivista kiinni, Tatjana (Aki Kaurismäki, Suomi/Saksa)

*kotimaiselle valkokangaselokuvalle vuosi 1994 oli huono. 1990-luvun laman olosuhteissa yhä suurempi määrä tekijöitä kilpaili yhä pienemmistä tukivaroista. Kotimainen katsojaosuus oli vain vain noin neljä prosenttia! Vertailun vuoksi vuosina 2020-2023 katsojaosuus on ollut 25-41% välillä. 30 vuotta sitten viimeiset teatterielokuvansa tekivät vanhat mestarit Matti Kassila (vetävällä rikoselokuvalla Kaikki pelissä) ja Rauni Mollberg (totaalisesti epäonnistuneella komedialla Paratiisin lapset), Spede Pasanen nolasi itsensä Uuno Turhapuron veljellä ja Aleksi Mäkelä nähtiin valjun vuoden ansiokkaimpana ohjaajana elokuvalla Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat. Vuoden varsinainen työmyyrä oli kuitenkin Aki Kaurismäki, joka urakoi kalenterivuoden aikana peräti kolme valkokangaselokuvaa: Pidä huivista kiinni, Tatjana, Total Balalaika Show ja Leningrad Cowboys Meet Moses.

Ei kommentteja: