keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Vierailu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Otaniemen kallioluolastoissa

Kansallisella audiovisuaalisella instituutilla (entisellä Suomen elokuva-arkistolla) on käytössään arkistoluolastoja Espoon Otaniemessä ja Tuusulassa, joissa elokuvien ja niiden oheisaineistojen säilytys on maailman huipputasoa. 

Vuonna 1957 toimintansa aloittanut Suomen elokuva-arkisto sai ensimmäisen kansainväliset kriteerit täyttävän filmivaraston 1980-luvun puolivälissä. Ajanmukaisen päätearkiston sijoituspaikaksi valikoitui Espoon Otaniemi, jonka kallioperään louhittu säilytyspaikka otettiin käyttöön vuonna 1986. Huippumoderneissa ilmastoiduissa varastotiloissa säilytetään kotimaiset värioriginaalit, mustavalko-originaalit, esityskopiot sekä video- ja paperiaineistot.


Käytännössä näistä luolastoista löytyy paitsi kotimaisen elokuvan historia, mutta myös olennaisesti ulkomaisen elokuvan kulttuuriperintöä. KAVIssa seurataan aktiivisesti elokuva-arkistoinnin tutkimusta ja kehitetään uusia arkistoinnin työtapoja. 

Murheelliseksi tilanteen tekee vain vauhdilla hupenevat resurssit. Kuvaavaa on, että KAVIn museokokoelmissa olevien elokuvan esittämisen historiaa valottavaa esineistöä on ihailtava Viron elokuvamuseossa Tallinnassa, mutta ei Suomessa. Hyvä, että edes siellä, jos katajainen kansa ei omasta audiovisuaalisen kulttuurin historiastaan ole kiinnostunut, jotta KAVI voisi toimia inhimillisillä resursseilla.

Vierailimme Aucustinen-kanavan merkeissä Otaniemen kallioluolastoissa KAVIn kotimaisesta elokuvakokoelmasta vastaavan arkistohoitaja Tommi Partasen asiantuntevalla opastuksella. Kannattaa katsoa alla olevista videoista mitä kaikkea arkistokokoelmista löytyy.

Ei kommentteja: